"Neus Català, testimoni de lluita i compromís" per Elisenda Belenguer Info FPA

Bibliografia

BELENGUER MERCADÉ, Elisenda. Neus Català, testimoni de lluita i compromís. A: L'Info. Fundació Pere Ardiaca, novembre del 2005, núm. 15, p. 3.

Article

Tot un repte: aprofundir en la Neus Català

Aquest curs, seguint el cicle iniciat fa uns anys, des de l’àrea d’Història de la Fundació, ens hem proposat una nova tasca dintre d’aquest esclat d’efervescència de la recuperació de la memòria històrica, que sembla estar vivint el nostre país. Encara queda molta feina a fer i per aquesta raó, ens hem decidit a preparar una biografia de la Neus Català i Pallejà, que com ja sabeu, va formar part de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya desde la seva comarca d’El Priorat, i que en començar la guerra civil, hi participa activament, a la reraguarda, destinada al municipi de Premià de Dalt, a la cura i atenció de 180 nens refugiats, amb els que aconseguirà travessar la frontera cap a l’exili. La feina que més se li coneix és la seva gran activitat, juntament amb el seu primer marit, a la Resistència francesa i com això, la va portar a ser una dels milers de deportats al camp de concentració de Ravensbrück, d’on és una de les poques supervivents.

Tota aquesta tasca ens l’ha deixat, en part, escrita en el seu propi llibre De la Resistencia y la deportación, on narra el seu propi testimoni, i el de 50 testimonis més de dones espanyoles que van passar per experiències similars i que ella mateixa va recuperar.

El que volem és recollir, a través d’entrevistes personals, aquella part de la seva vida que mai s’ha explicat: el seu espai d’origen, la seva infantesa, l’entorn familiar, els seus estudis...que ens ajudaran a entendre el perquè de la seva intensa activitat política i implicació a tot allò que, com ella sempre diu, circumstancialment, li va tocar viure. Ens agradaria tractar amb ella també tots aquells aspectes de la seva vida quotidiana, que considerem de vital importància. També voldríem destacar tota las tasca realitzada, un cop alliberada dels camps, en la lluita clandestina contra el franquisme i la posterior batalla per trencar el silenci, sobretot, pel que fa al reconei-xement de la feina que van fer la majoria de les dones espanyoles durant aquells anys de guerra.

I ja hem començat a treballar!!.L’hem acompanyada als continúus homenatges que li fan enguany; vem viure amb ella, el retorn per primer cop, des de l’any 1939, a Premià de Dalt, i l’homenatge per part de l’Ajuntament de la vil.la; el 21 d’octubre va partipar també en l’homenatge als deportats i deportades al Palau de la Generalitat; i el 22 d’octubre va rebre homenatge a la seva estimada comarca de naixement, el Priorat.

Aprofitem també, per anunciar la voluntat de la pròpia Neus Català i altres persones en crear una nova Associació, Amics de Ravensbrück, que té com a objectiu la defensa i conservació de la memòria d’aquell camp de la mort.

I Properament, el dia 30 de novembre, se li farà entrega de la Creu St. Jordi al Palau de la Generalitat de Catalunya. Res més, només dir-vos que esperem fer la nostra feina amb èxit.

"Neus Català, testimoni de lluita i compromís" per Elisenda Belenguer Info FPA

Etiquetes de comentaris: